5% OFF on selected item Buy now!
Cart 0

Our Story

Natural product vs Synthetic product

zuli

Natural product vs Synthetic product

Ada few DM zuli beritahu dan kongsikan video-video dari pakar kesihatan mengenai bahan sintetik dalam kosmetik, khasnya mengenai SLS, SLES & Paraben. Zuli malas nak ulas panjang mengenai ni ikutkan sebab Zuli bukan pakar kesihatan pun. The way I see

Read more →


Garam Himalaya

zuli

Garam Himalaya

Biasalah di malam hari, sebelum nak tidur tu, melayan tengok segala instagram orang, sekali I came across ig produk yang jual sabun buang jin dan syaitan katanya. Antara bahan utama yang digunakan ialah garam himalaya. Garam memang banyak kebaikkann

Read more →


Our first cold process soap class!

zuli

Our first cold process soap class!

25/07/2020 ialah tarikh yang akan I ingat sampai bila-bila. Sebab ia tarikh pertama I buat kelas sabun cold process . Sebelum ni ajar informal je. Orang tanya I jawab tapi kali ni a bit proper with notes and practical. Fuhhh I spend a lot of time co

Read more →


Recycle body lotion

zuli

Recycle body lotion

Korang ada tak satu perangai ni yang suka beli lotion sebab bau dia, atau tekstur dia, atau yang selalu sangat kita buat, beli sebab packaging? Yerrr, I pun sama. Walaupun I can do my own lotion, tapi kalau keluar tu tetap gatal nak masuk watsonlah,

Read more →


Jangka hayat sabun handmade

zuli

Jangka hayat sabun handmade

Ramai juga PM/ DM tanya shelf life sabun atau produk sabunfiction, especially for our soap. Selalunya sabun ni lagi lama kita peram, dia lagi best pakai sebab dia akan jadi lebih keras. I ada explain about the shelf life ni dalam F.A.Q tapi takpelah

Read more →


Berapa modal?

zuli

Berapa modal?

Few days ago, I dapat DM from fellow soapmaker tanya how much I spend for untuk sabunfiction. Tak banyak tapi banyak.. Aha faham tak? Masa awal-awal dulu adalah few user feedback sabun ni. Mana feedback positif, of courselah hakak happy gils kan tap

Read more →


Pomade vs Natural Beard Balm

zuli

Pomade vs Natural Beard Balm

Minggu ni busy dengan minggu designing. Alhamdulillah sabunfiction nak buat kotak sendiri dengan sticker sendiri huk huk. I start this business memang slowly, and I spend more on product research dan ingredients dari packaging. Encik hubs bising gil

Read more →


Handmade soap VS Machinemade soap

zuli

Handmade soap VS Machinemade soap

Let's talk about handmade soap VS machine made soap. Selalunya yang kita beli di supermarket adalah sabun machine made. Machine made maksudnya yang dibuat di kilang dengan mesin, manakala handmade ni buatan tangan oleh manusia. Ada kilang buat handm

Read more →


Calamansi Calm for my soul

Zuli

Calamansi Calm for my soul

Few months ago, Malaysia dilanda pandemik Covid-19. Semua sekolah ditutup, semua pejabat ditutup, aktiviti harian dah tak boleh nak buat. I was soooooo depressed time ni. I have 5 kids, semua umur bawah 10 tahun, in fact I have twin boys . So penat

Read more →


Petroleum jelly vs natural skin salve

Zuli

Petroleum jelly vs natural skin salve

Harini busy sangat. Alhamdulillah, received many orders from you. As you know, Sabunfiction is just a cottage industry, whereby I have no staff. Disebabkan masalah Covid-19 ni effected satu dunia. Maka all minions dekat rumah ni tak pergi sekolah. I

Read more →


Minyak masak terpakai!

Zuli

Minyak masak terpakai!

Yes yes. Sabunfiction ada buat sabun dari minyak masak terpakai. Jangan risau. Semua halal sebab dari rumah kami sendiri dan kedai-kedai makanan Islam di sekitar Pajam ni. Believe it or not, but our first soap actually from used cooking oil. I’m a S

Read more →


Sabunfiction first blog and online store!

Zuli

Sabunfiction first blog and online store!

We are excited to announce the opening of our...

Read more →